2009. március 16., hétfő

Elő- vagy utófinanszírozás -I.

A címben lévő kérdés megválaszolására először két példát írok. Döntsd el melyik a szimpatikus a számodra.

1./Gondolom többször láttad a TV-ben a reklámot.

Esküvői mulatság. Táncol a násznép és a boldog apuka lihegve meséli a kamerába:

- "Gyerekjáték volt! Kaptam egy jó tanácsot, elmentem a .... bankba, azonnali ügyintézés, felújítotuk a lakást, az ablak előtt ott áll a nászajándékba vett autó...", stb, stb.

Ez tényleg egy megható jelenet, de gondolkozzunk csak! A THM 27%. 15 évig fizeti vissza az apuka a hitelt és jóval többet, mint amit felvett és mi van akkor, ha közben megbetegszik, vagy elveszti a munkáját, esetleg valami más váratlan kiadás közbejön.

2./ Ugyanez a jelenet egy kicsit másképp.

Ugyanúgy egy eskövői bulin.

- "Amikor a kislányom két éves volt, kaptam egy jó tanácsot. Évente összespóroltam 3-400 000 forintot és képzeljék 20 év mulva sok-sok millió forintot kaptam, amikor a kislányom 22 éves lett. Kapott a kislányom nászajándékba egy lakást és egy autót és tartozásom sincs."

Neked melyik eset a szimpatikusabb?

Az első eset egy utó-, míg a második eset egy előfinanszírozásra volt példa.

Ha az elsőt választod ez a blog nem neked való, menj és élj a mának!

De ha továbbolvasod, akkor figyelj!

Az első példa alapján...

Vegyük a korábban már említett családot: 35 éves apuka, 30 éves anyuka, két szép gyerek, 10 és 8 évesek.

1./ A szülők mindkét gyereket jó képességűnek tartják, főiskolára, egyetemre szánják őket. Úgy gondolják, hogy 15 év mulva önálló életet kezdenek.

Azt már tudják a szülők, hogy az államilag finanszírozott képzés is pénzbe kerül, ebben az esetben alig 120 ezer félévente, ha nem, akkor 180-200 ezer. (2018-ra nyolcszor ennyibe fog kerülni csak a tandíj és ez nem a mindenkori kormányunk műve lesz, hanem EU irányelv)

2./ 15 év múlva lakás kellene a gyerekeknek, azt be kell rendezni. Miből? Hitelből?

Milyen lehetőségek lesznek 15 év múlva a jelzáloghitel területén? Hogyan tudja majd anyuka és apuka megoldani a gyermekek életkezdését? Persze megkapják a hitelt és amint elkezdik visszafizetni megjelenik valami más is rajta. Igen a kölcsön kamata.

3./ És még néhány dolog:

- Apuka és anyuka 15 év múlva 50 és 45 évesek lesznek. Elképzelésük szerint 70 (65) éves korukig fizetnék a törlesztő részleteket és ahogy telnek, múlnak az évek, bizony nem lesz akkora energiájuk, mint ma.

- Ahhoz, hogy a részleteket fizetni tudják egy dolog biztosan kell: Jövedelem.

- Ahhoz. hogy jövedelem legyen már két dolog kell: Munkahely és Egészség.

Mi lesz akkor, ha bármelyik elem sérül a képességek közül?

Elmennek a bankba és azt mondják:

- "Most ugyan nincs munkám, mert beteg voltam és közben nemcsak a munkaviszonyom szünt meg, de a munkahelyemet is felszámolták, de ez nem baj, mert ahogy találok munkát, azonnal folytatom a hiteltörlesztést és csak egy kicsi türelmet kérnék, pár hónap az egész és ... bla bla bla."

Vajon mit válaszol a bank? Igen. Ugrik a házikó és sok minden más.

Mi az első példa előnye?

- Ma minden pénzünket elkölthetjük. Nem kell törődni a jövővel, nem kell hogy fájjon a fejünk amiatt, hogy hová is helyezzék el a megtakarításunkat. Lehet új mobil és plazmatévé. Sőt az esküvő megrendezése után, még egy külföldi út is belefér majd...

... A HITELBE!

A következő bejegyzésbe én jobbat ajánlok!

KarMe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése