2009. március 16., hétfő

A tőkefelhalmozásról...

Rögtön kezdjük a legfontosabb fogalmakkal:

1./ Kamat

- Amikor a pénzünket kölcsönadjuk például egy banknak betét formájában, akkor megállapodunk, hogy nem csak a pénzünket kapjuk vissza, hanem egy bizonyos százalékkal többet. Ez a kamat, ami mindig a tőkével arányos.

2./ Kamatos kamat

- Ha nem egy évre adunk kölcsön, hanem több évre, akkor a második évben már a kamattal megemelt összeg hozza a kamatot és így tovább. Innen látható, hogy az időnek is van komoly jelentősége a tőkénk növelésének országútján.

H=T x (1+k/100)n

Ahol: H=tőke és a hozam összesen; T=tőke; k=a kamat százalékban; n=évek száma

3./ Tőkefelépítés

- Ez nem más, mint a kamatos kamat egy kis furfanggal. Ha évente azonos összeggel növeljük a tőkénket, akkor a következő évben már az előző évi tőkénk kamattal növelt értéke és a hozzátett éves befizetésünk összege kamatozik tovább és így tovább.

H=T x ((((1+k/100)(n+1)-1 / k / 100)-1)

Nem kell megijedni a képlettő, aki akarja felejtse is el. Ami itt érdekes, hogy ebből milyen tanulság vonható le.

A tanulságokat egy alapfeladaton keresztül mutatom be.

- 20 év múlva (2029) kellene venni egy lakást a gyereknek, lehet, hogy megnősül, meg minek is zavarkolódna itthon, mint felnőtt. A munkát is abba kellene hagyni, vár a nyugdíj és sorolhatnám mire kellene még pénz.

Tételezzük fel, hogy 20 éves szerződést kötünk, melynek éves díja 1200 euró. Mindezt csak 10 évig szeretnénk fizetni. A példa kedvéért vegyünk egy minimális kamatot, mondjuk 12%.

A képlet alapján 2029 végére lesz 73.253 eurónk. (Összesen befizettünk 12.000 eurót)

Mit jelent egy év késlekedés?

Ha a pénz ugyanakkor kell, de egy évvel később kötjük a szerződést, akkor 2029 év végére a vagyonunk 65.404 euró. (Egy év hezitálás miatt majd 8.000 euróval lesz kevesebb pénzünk lakást venni. Ez a mai árakon cirka 2,4 millió. Megspóroltunk 1.200 eurót, vesztettünk 8.000 eurót. Remek.

Nézzük meg mit jelent 1% különbség a hozamok esetén?

- Ha a kamat 11%, akkor 20 év után 10.000 euróval lesz kevesebb tőkénk

- Ha a kamat 13%, akkor 20 év után 11.000 euróval leszünk gazdagabbak

Ennyit jelent 1%. Ki gondolta volna?

Látható, hogy egy olyan független tanácsadó, aki a sok kínálat közül a legjobbat ajánlja mennyivel tesz téged gazdagabbá.

TANULSÁG

Még ma kezd el a tőkefelépítést. Keress engem és kollégáimat.

KarMe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése