2009. március 16., hétfő

Az UL biztosításról - 3 rész

Most nézzük meg milyen alapokat tartalmaz a konstrukció.

Miért fontos ez?

Azért, mert ettől (is) függ a hozam.

Miért is akarna bárki is Unit Linked biztosítást kötni?

Ha már elég tájékozott az illető egyetlen cél vezeti, hogy jó sok pénzt keressen ezzel. Nos ez valószínű nem úgy történik, hogy reggel csipás szemekkel kimászik a férj az ágyból és ezt mondja:

- Úgy gondolom, hogy anyagi biztonságunk növelése érdekében egy menedzselt értékpapír alapú befektetést indítanék adózási okokból biztosítási konstrukcióba csomagolva.

A feleség válasza ismerős lehet, lesz abban még kaka is.

Mi termeli a pénzt?

Nyilván a befektetési alapok. Ha nem jók az alapok egy ilyen konstrukcióban, akkor megette az egészet a fene. Aki befektet nem azért teszi, hogy a kötvényét bekeretezze és kirakja a falra, hanem azért hogy jó sok pénzt szerezzen.

Mi módon tudjuk eldönteni az alapokról, hogy milyenek?

Ez a kérdés egy nem felkészült befektető számára igen csak fogós kérdés. Na kedves Olvasó, itt van néhány fogódzó:

Mennyi alap van? Ahhoz, hogy legyen elég terünk szükséges, hogy a befektetéseinkebn megfelelő számú alap legye, ez minimum 5-8. Régen rossz, ha nincs elegendő számú alap.

Milyen hozamokat hoztak a korábbi alapok? Ha azt mondja valaki, hogy ma csak 150 centit tudott átugrani, de majd holnap után átugorja a 180 centit, elhiszed? Nincs olyan 15 év a tőzsde korában, amikor bármelyik alap ne lett volna nyereséges. Nézzük meg (és fontoljuk meg), hogy szerettük-e volna, ha a pénzünk az elmúlt években itt lett volna. A múltbeli hozamok nem jelentenek a jövőbeli hozamokra garanciát, bár igen erős jelzésértékűek.

Csak a saját alapkezelőtök alapjai vannak benne? Tegyük fel, hogy valahol nyaraltok és a szálló tulajdonosa éppen a lánya vezette éttermet ajánlja, mint a legjobbat és éppen a fia vezette autókölcsönzőt ajánlja, mint a legjobbat. Benned egy picinykó kétség sem merül fel ilyenkor? Ha egy biztosító csak és kizárólag a saját alapkezelőjének alapjait ajánlja, akkor felmerül a gyanú, hogy itt bizony nem akarnak esetleg két bőrt lenyúzni a kedves ügyfélről.

Eddig csak egy kérdés maradt ki. Akkor ez most befektetés vagy biztosítás? Miért kutyuljuk a kettőt?

Mindez a következő bekezdés anyaga.

KarMe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése