2009. március 17., kedd

A pénz, mint adósság...

A bankok pénzgyártása csak az adott államok aktív részvételével valósulhat meg különböző törvények hozatalával és betartatásával. Például törvény szabályozza a kölcsön visszafizetését is, pedig most már tudjuk, hogy az egyszerűen kreált pénz.

Amikor a kölcsön felvételét egy aláírással pecsételik meg, akkor a hitel egyetlen fedezete a a kölcsönt felvevő fél fedezete. Az aláírás után a hitel az állam által garantált értékkel bír, ami cserélhető eladható stb.

Gondolkoztál-e már azon hogyan lehetnek a kormányok, cégek, családok ugyanabban az időben mind, mind óriási adósságban? Megkérdezted már, hogy honnan van annyi pénz, amit kölcsönadnak a bankok?

Most már tudod.

A pénz nem létezik. A bankok nem kölcsönt adnak, hanem egyszerűen csinálják a pénzt, ami így egy vég nélküli adósság.

Ha nincs adósság, akkor nincs pénz.

A legtöbben azt hiszik, hogy ha kevesebb az adósság, annál jobb a gazdaságnak. Ez csak az egyszerű emberek és ügyfelek szempontjából igaz, hiszen ha kevesebb az adósságuk, sok minden másra költhetik a pénzüket.

Az igazság pedig ennek az ellenkezője, hiszen ha nem lenne adósság, akkor nem lenne pénz sem. Teljes mértékben függünk a bankok hitelétől, hiszen a hitel nélkül nem létezne a pénz.

KarMe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése