2009. március 17., kedd

A pénz napjainkban

Folytatva az előzőeket lássuk hogyan néz ki a pénzügyi rendszer napjainkban.

Az évek folyamán a növekvő kölcsönök révén a fedezetként tartott arany jelentősen csökkent világszerte. Régen a kölcsön egy megadott mennyiségű aranyra (ezüstre) is beváltható volt, addig ma csak papírpénzre vagy digitális formában egy számlára lehet beváltani.

A kérdés az, hogyha az állam és a bankok is gyárthatnak pénzt, akkor mennyi pénz is van forgalomban?

Régen a valódi pénz mennyiségét meghatározta az érte letett fedezet nagysága, tehát ha több pénzt kellett kölcsönadni, akkor több aranyat kellett bányászni. Napjainkban a forgalomba kerülő pénz folyamatosan készül ha valaki hitelt vesz fel. Ezért a forgalomba lévő pénz felső határa maga a teljes hitelmennyiség.

A banknak arra kell figyelni, hogy nála mindig 10%-al nagyobb letétbe helyezett összeg legyen, mint ami ki van adva hitel formájában. Ez egy egyszerű emberben azt a látszatot kelti, hogy a hitelek a bankban elhelyezett letétekből kerülnek kifizetésre.

Az azt jelenti, hogy a bankok olyan pénzt adnak kölcsön, amely valójában nincs a birtokukban. Tulajdonképpen a bankok annyi pénzt csinálnak, amennyit az ügyfelek kölcsönre tudnak, vagy akarnak felvenni.

Akár hiszitek, akár nem a forgalomban lévő pénz 5%-át hozza létre az állam, a többit a bankok.

KarMe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése